Naar overzicht

Maagzuur

Heb je al tijden last van brandend maagzuur en herken je jezelf in de volgende klachten?

  • Last van boeren en oprispingen?
  • Een pijnlijk brandend gevoel achter je borstbeen?
  • Pijn in je bovenbuik?
  • Het gevoel dat eten niet goed “zakt”?

Maag(zuur)klachten kunnen velen oorzaken hebben en nog vaker is het een combinatie van bepaalde factoren. Het kan te maken hebben met te veel, te vet of te snel eten, maar ook met overmatig gebruik van koffie of alcohol. Ook angst en stress mogen zeker niet vergeten worden, deze twee hebben heel veel invloed op de maagzuurproductie.

Voor de productie van maagzuur heb je een belangrijke neurotransmitter nodig: acetylcholine. Je lichaam maakt deze neurotransmitter alleen aan in rusttoestand. Wanneer je dus veel stress ervaart, valt de productie van acetylcholine terug en ontstaat er een maagzuur tekort, met alle gevolgen van dien.

In een notendop

De maag heeft als functie het voedsel te kneden en te bewerken met maagzuur voordat het doorgegeven wordt aan de darmen. Het maagzuur heeft een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat voedsel geen bacteriën en andere ziekteverwerkers meer bevat voordat het in de dunne darm terecht komt.

Het maagzuur bevat belangrijke stoffen en enzymen die helpen bij de vertering. Zo bevat het bijvoorbeeld de “intrinsic factor”. Dit stofje zorgt voor de opname van vitamine B12. Het maagzuur bevat ook het enzym pepsine. Dit enzym zorgt ervoor dat de vertering van eiwitten al kan beginnen in de maag. Dit alles werkt het alleen maar goed als er voldoende maagzuur is en het maagzuur moet zuur genoeg (pH 1) zijn.

Kortom, voldoende maagzuur en een goede zuurtegraad van de maag is super belangrijk. Vaak worden er bij klachten aan de maag, maagzuurremmers toegeschreven. Je kunt je misschien nu voorstellen dat in veel van deze gevallen de klachten zo alleen maar erger worden bij het gebruik van maagzuurremmers. Het is een vicieuze cirkel.

Wanneer je al lange tijd met maagzuurklachten rond loopt, heb je kans op:

  • Een B12 tekort door een tekort aan intrinsic factor.
  • Een tekort aan voedingsstoffen door een slechte opname.
  • Meer kans op darminfecties door ongewenste bezoekers.

Met een paar simpele aanpassingen in je voeding kun je weer klachtenvrij door het leven. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met onze diëtiste Erika, of neem een kijkje op haar website DQA Diëtist.

Meten is weten

Wil je echt precies weten hoe het met je spijsvertering gaat? Ga dan voor een darmscreening. Hierin wordt gekeken naar:

  • De darmflora; welke bewoners zitten er in jouw darmen?
  • Slijmvliesimmuniteit; hoe goed is je afweer in de darmen?
  • Is er sprake van ontstekingen of leaky gut?
  • Is er sprake van een dysbiose of is er een gezond evenwicht tussen jouw darmbewoners?
  • Is er sprake van een voedselallergie?

Lijkt dit je interessant? Neem gerust contact op met Erika van DQA Diëtist en vraag naar de mogelijkheden.